Milsvida sandstränder med vajande kokospalmer och en frodig grönska. Ett socialistiskt styre och en relativ jämställdhet mellan kvinnor och män. Låg spädbarnsdödlighet, stor läskunnighet, en bättre välfärd och betydligt högre medellivslängd än i övriga landet. En plats där den alternativa hälsofilosofin ayurveda är ett naturligt inslag i livsstilen tack vare delstatens jämna, sköna klimat och överflöd av örter och medicinska växter. Lägg till ett fantastiskt vilt djurliv, underbara båtturer längs kanalsystemet backwaters, en hälsosam och smakfull matkultur, stort miljötänk, avslappnad atmosfär och vänliga människor så förstår man varför Kerala länge har varit ett populärt turistmål för västerländska besökare. Kerala är en perfekt plats för avkoppling och njutning för alla sinnen!

 

Stränder

Längs hela Keralas kuststräcka finns underbara stränder. En av de bästa är oexploaterade Mararikulam, fyra mil söder om Kochi. Längre norrut finner du Nattika Beach och söderut populära klassiker som Varkala, Kovalam och Poovar. Tar du en kort promenad norrut från Varkala mot fiskebyn Odayam så hittar du ett pärlband av lugna, nästan orörda stränder. Här kan du titta på delfiner, hjälpa fiskarna att dra upp båtarna och sortera nät, eller delta i en spontan cricketmatch i sanden.

 

Underbar natur & vilda djur

Kerala är en grönskande delstat med ett otroligt vackert landskap som domineras av ris- och kaffeodlingar, mango- och cashewnötsträd och massor av kokospalmer. I flera årtusenden har delstaten varit en handelsplats för kryddor såsom ingefära, kardemumma, kummin och muskot.

Staden Kumily kallas ibland ”kryddornas stad” och här finner du trevliga små butiker, bra restauranger och vänliga människor. Kumily är en populär turistplats för både utländska turister och inhemska turister och lockar med trekking, det rika djurlivet samt krydd- och teplantage. För att bekanta sig närmre med Indiens alla kryddor kan man bege sig ut på en spicewalk, som anordnas av flera arrangörer i området.

En speciell upplevelse är den lilla bergsstaden Munnar, som är centrum för några av världens högst belägna teodlingar med alldeles rakt klippta tebuskar som planterade i raka linjer täcker de branta kullarna. När den tjocka dimman rullar in över bergen känns det som att befinna sig i ett sagolandskap.

Längs bergskedjan Västra Ghat finns flera nationalparker som bjuder på härliga naturupplevelser. Under safariturer till fots, med bil eller båt kan du få uppleva apor, elefanter, antiloper och hundratals olika fågelarter på nära håll. Periyar National Park kan du utforska antingen under en båttur eller vandring. I parken finns bland annat tiger och leopard men du har större chans att träffa på några av parkens 750 vilda elefanter eller exempelvis vildsvin, apor, fåglar och hjortar.

Besök Trivandrum Zoo – om du vill titta på djur i fångenskap. Det är viktigt att veta att djurhållningen i Indien inte är som hemma, men vill man uppleva hur det känns att stå öga mot öga med en livs levande tiger och bara betala i några kronor i entréavgift, är det hit man ska åka.

 

Ayurveda

Den indiska, uråldriga läkekonsten Ayurveda är mycket framträdande i Kerala. Här finns en uppsjö av platser som erbjuder alla typer av behandlingar, från massage och läkande beröring till naturmediciner och särskilda dieter – allt i syfte att ge balans till kropp och sinne.

 

Backwaters

Keralas främsta turistmagnet är Backwaters, ett gigantiskt system av sjöar, floder och våtmark som sträcker sig mellan kuststäderna Kochi och Kollam. Ombord på båten flyter du sakta förbi små byar, hus, kyrkor och tempel. Du avgör själv nivån på lyx och komfort – och oavsett om du väljer att avnjuta färden från en lyxig husbåt med egen kock eller att båthoppa på lokala färjor, kommer du att få en magisk upplevelse!

 

Kultur 

Kerala har ett rikt kulturarv som är influerat av de tre religionerna hinduism, kristendom och islam. Utsökta skulpturer och olika musik- och dansformer präglar delstatens kulturtraditioner och särskilt utmärker sig dansen Kathakali – en 300 år gammal dansform som utvecklats specifikt i Kerala och kombinerar opera, balett, masker och pantomim. Den färgstarka konstformen är en blandning av dans, musik och drama och den som besöker Kerala bör inte missa denna spektakulära uppvisning.

 

Det lokala köket

I Kerala används kokosmjölk och kokosolja används istället för smör och grädde i matlagningen, och typiska kryddor är tamarind, kardemumma och bockhornsklöver (fenugreek). Senapsfrön, lime och ingefära är också vanliga inslag och många rätter wokas. Kyckling, lamm, nötkött, fläsk och en oändlig variation av skaldjur samt många vegetariska alternativ finns på menyerna och tillfredsställer alla smaklökar och preferenser. Vill du lära dig med om kerali

 

Homestay

Homestay – Att öppna sitt hem för turister är vanligt i Kerala, och på vissa ställen tar hela byar emot turistgrupper tillsammans. Att bo och äta tillsammans med lokalbefolkningen ger en helt ny bild av livet i Indien.

 

Sugen på att besöka Kerala?

Vi skräddarsyr gärna din resa, eller så kan du välja mellan våra olika paket:

 

Introduktionsresa till Kerala 

Ayurvedaresa till i Indien 

Kulinarisk rundresa i södra Indien (Kommer snart! Kontakta oss gärna om du är intresserad av att veta mer!)

Bästa av Sydindien med avkoppling i Kerala 

Gyllene triangeln & Kerala