Indien är en religiös smältdegel och det är en synnerligen exotisk upplevelse att bevittna hur tron och andligheten som utövas dagligen är en vana som sitter stadigt i ryggraden på sin befolkning.  Landet är födelseplatsen för såväl hinduism, buddism, jainism och sikhism. Överallt finns symboler, tempel och företeelser som påminner befolkningen om att hålla sig på rätt väg – för som man sår, får man skörda, enligt karmas lag! Indcen Resor har ett flertal paketreseförslag till Indien – kom och bevittna själv underverket av det totala kaos som mirakulöst infinner sig här – nästan som en bekräftelse på Gudarnas närvaro i landet.  

Den största religionen, hinduismen, som drygt 80 % av indierna tillhör, härstammar från vediska skrifter. Det finns oräkneliga gudar i hinduismen; man har i stort sett gett Guds namn på allt som har en viktigt roll i människans liv, till exempel solen, månen, planeterna, vinden, regnet, vattnet och så vidare. En stor uppskattning och medkänsla följer med vegetationen och djuren som exempelvis den heliga kon, som betraktas som mor.
I hinduism är Gud ett, men denne har flertal former beroende på dess roll.  De viktigaste tre är Brahma (skaparen), Vishnu (upprätthållaren) och Shiva (förnyaren) och deras bättre halvor Saraswati (lärdomens Gudinna), Lakshmi (välståndets Gudinna) och Parvati (Kali som hämndens gudinna).  Den andra religionen i landet, buddhismen, har vuxit fram ur hinduismen och har därför mycket gemensamt med hinduismen, däribland tron på karma och återfödelse. Buddha levde i Indien för runt 2500 år sedan och religionen spred sig efter hans död runt om i landet, som dock fick mer fotfäste i Sydöstra Asien än i Indien.

Indien har flera heliga orter dit pilgrimer färdas och där stora ceremonier hålls, ofta besökta av miljoner människor – några av de heliga städerna är Hardwar, Rishikesh och Varanasi i Uttar Pradesh. Rishikesh blev världsberömt sedan Beatles på 1960-talet besökte Maharishi Mahesh Yogis ashram och har därefter varit en magnet för spirituella sökare med sina många ashrams och självutnämnda epitetet ”Yoga capital of the world”. Här finns en uppsjö av möjligheter att praktisera yoga, meditation, healing och andra spirituella övningar. För dig som vill bo på ashram under ett par veckor, äta god vegetarisk mat, leva hälsosamt och förkovra dig i andlighet, har vi tagit fram resan Meditation och Yoga – Ashram i Rishikeshen idealisk resa för kropp och själ, en vistelse som blir ett minne för livet! Vi tillbringar även de första dagarna på ett ashram i Rishikesh på vår resa Andliga Indien.  

Varanasi – världens äldsta stad – är pilgrimsplatsen man ofta ser på bilder där sadhus, äldre religiösa män, syns bada i den heliga floden Ganges, i hopp om att renas från sina livs synder. Många kommer dit vid sitt livs slut för att kremeras på stora likbål invid floden, för att sedan få sin aska strödd i denna heligaste av hinduiska floder. Varanasi är platsen där livet och döden möts – samtidigt som att man kommer hit för att dö, tror man att floden skapar hälsa och livskraft. Kvinnor, män och barn badar, tvättar kläder, borstar tänderna i vattnet. De ber, yogar och fyller flaskor att ta med sig hem. För att ta del av detta unika och häpnadsväckande fenomen, rekommenderar vi vår rundresa Klassiska Indien, där vi gör ett besök i den spännande pilgrimsstaden och med egna ögon får uppleva dess otroliga mysticism.

Sarnath är buddhismens vagga och ligger en och en halv mil från Varanasi. Här bildades den första buddistiska sanghan (gemenskapen, församlingen), sedan Buddha hållit sin första predikan på platsen. Idag är Sarnath en mycket populär vallfartsort för världens buddister med många buddistiska kloster och stupor. För buddhisterna är även platser som Dharamsala, Dalai Lamas exilstad, en av de viktigaste platserna i Indien. Hit har många tibetaner flytt det kinesiska förtrycket för att kunna utöva sin religion och överallt ser man rödklädda nunnor och munkar vandra runt i staden. I vårt specialpaket Andliga Indien får du möjlighet att uppleva Dharamsala, meditera på ett buddhistiskt center i byn samt besöka en skola för buddhistiska nunnor. I samarbete med Swed-Asia Travels och reseledaren Kjell Borneland arrangerar vi också gruppresan Ladakh ”lilla Tibet” i Indien, där vi besöker Ladakh i den östra delen av Kashmir, vars befolkning till stor del består av tibetaner. Här på den höga höjden i det indiska Himalaya vajar böneflaggorna fritt för vinden och den tibetanska buddhismen är lika levande som klostren är välbesökta. Vi upplever exotiska möten med människor som har religiösa influenser från Mongoliet, Tibet, Indien och Central-Asien och besöker buddhistiska kloster och skolor.

Amritsar i delstaten Punjab är sikhernas främsta hemvist och Harmandir Sahib, Det gyllene templet, deras centrala helgedom, en plats dit såväl tusentals sikher som turister söker sig varje dag. Gyllene templet har fyra ingångar, i norr, öster, söder och väster – detta symboliserar hur alla människor från världens fyra hörn är välkomna att besöka platsen. Detta är också en av de få platser i världen där man kan se människor från olika trosinriktningar sitta sida vid sida och tar del av guruernas budskap, som är riktat mot hela mänskligheten. Volontärer serverar gratis mat till alla som besöker templet och i genomsnitt görs det ca 70 000 måltider per dag, upp till 200 000 vid sikhiska högtider! I paketresan Andliga Indien gör vi även ett besök på denna heliga plats där vi får delta i den dagliga ruljangsen kring helgedomen.

Templen i Khajuraho är ett av Indiens mest populära besöksmål och mest kända är de för sina erotiska skulpturer, även om de endast utgör en liten del av alla motiv; här kan man se hur alla möjliga vardagliga sysslor skildras som exempelvis hur kvinnor använder makeup, musiker, keramiker, jordbrukare och trupper på väg ut i strid och mycket mer. Anledningen till att vissa av templen är så frikostigt utsmyckade med sexuella motiv är troligen tantriska, vilket innebär att man utrotar de onda krafterna genom att uppnå fysisk tillfredställelse. Man har också en teori om att avbildningarna fungerade som sexualupplysning (Kamasutra) för de unga Brahmanerna som växte upp på platsen. Under vår spännande rundresa Klassiska Indien utforskar vi de 1000 år gamla templen i Khajuraho och får lyssna på intressanta historier om dess budskap och uppkomst.

 

Välkommen till vår Indien-sida där vi berättar mer om resorna till det religiösa och andliga Indien! Kontakta oss gärna för inspiration och tips om du vill att vi skräddarsyr din egna, magiska resa!