Resor och resor | anpassa resepaketResor och resor | anpassa resepaket
Forgot password?

Klassiska Indien (Delhi, Varanasi, Khajuraho, Agra & Jaipur)

En resa med det bästa av norra Indiens sevärdheter – därav namnet Klassiska Indien. Besök bland annat Varanasi (Indiens äldsta stad) vid Gangesfloden, dit pilgrimer kommit från hela Indien sedan urminnes tider. Sarnath, där Buddha predikade för första gången efter att blivit upplyst. De 1000 år gamla templen i Khajuraho med spännande skulpturer, varav vissa erotiska. Huvudstaden Delhi, med sin gamla och nya del, det fantastiska kärleksmonumentet och underverket Taj Mahal i Agra. Spökstaden Fatehpur Sikri samt maharadjornas rosa stad, Jaipur, belägen intill det imponerande Amber Fort. Avslutningsvis kan ni göra ett tillval och spendera sköna, avslappnande dagar med sol och bad i något av Indiens strandparadis t.ex. Goa eller Kerala.

DAG 1:
Flyg till Delhi.

DAG 2-3:
Vår representant möter upp och assisterar med transfer till hotellet.

Delhi består av gamla och nya delen samt hopvuxna omkringliggande städerna Noida (tillhör delstaten Uttar Pradesh) samt Gurgaon (tillhör delstaten Haryana).

För 3 000 år sedan låg här det mytomspunna Indraprashtra, som förekommer i det hinduiska eposet Mahabharata. På 1200-talet föll Delhis sista hindukungadömen. Från 1206 till 1526 rådde olika muslimska dynastier av afghaner, turkar och perser över Delhi. 1526 dundrade mogulen Baburs trupper in i Nord Indien från Centralasien och etablerade mogulimperiet som sedan styrde i sju generationer. Först hade de sin bas i Agra, men på 1600-talet flyttades den till Delhi. På 1700-talet insåg britterna den enorma rikedomen i landet som man officiellt härskade över år 1857.

1911 beslutade britterna att flytta huvudstaden i det koloniala kejsardömet Indien från Calcutta till Delhi och arkitekten Edwin Lutyens fick uppdraget att konstruera en ny stadsdel. Resultatet blev New Delhi som stod klart år 1931. En pampig boulevardstad med byggnader med bara en och två våningar, många parker och rondeller några kilometer söder om Old Delhi. New Delhi byggdes ju för att bli en huvudstad värdig ett imperium. Men 16 år senare, den 15 augusti 1947, blev Indien självständigt. Den brittiske vicekungen flyttade ut och Indiens första demokratiskt valda regering tog den pampiga imperiestaden till sitt bruk.

Under cityturen besök Lakshmi Narayan-templet, ett färgglatt och modernt hindutempel som invigdes av Mahatma Gandhi. Hinduism är ett levnadssätt som baserar sig på karmas lag, det vill säga att våra gärningar återspeglas till oss. Livets mål är helt enkelt att bli fri från materiella ting och för detta finns flera olika tillvägagångssätt.

Vid paradgatan Raj Path finns parlamentshuset, presidentpalatset och minnesmärket India Gate, en 42 meter hög triumfbåge. Ett besök i det hus, numera museum, där Mahatma Gandhi tillbringade sina sista dagar. Mogulkejsaren Humayuns vackra mausoleum uppfördes av kejsarinnan åt sin man och var alltså föregångaren till Taj Mahal i Agra, som dock tvärtom, kejsaren låtit byggas åt sin favorithustru. I Old Delhi finns Indiens största moské, Jama Masjid – under högtider samlas fortfarande ca tjugo tusen här för bön. Alla besökare ska visa respekt här genom att täcka sina ben (både kvinnor och män) och inte heller vara baraxlade och med en alltför urringad tröjor. Tyg att täcka benen med finns på plats att låna.  En självklarhet är att skorna lämnas utanför. Det blir även en spännande tur med cykel-rickshaw genom de smala gränderna i Chandni Chowk – basarkvarteret till Röda Fortet.

DAG 4:
Transfer till inrikesflyg till Varanasi. Ankomst och transfer till hotellet.

Varanasi som britterna kallade Benares och hinduerna Kashi är en av världens äldsta städer som är, utöver pilgrimsort, en urgammal lärostad hit barn skickades för högre utbildning, både från när och fjärran.

Stadsrundtur.

Dag 5:
Tidigt på morgonen en båttur vid soluppgången på den heliga floden Ganges – en höjdpunkt och upplevelse som går inte att beskriva med ord. Massorna som varje morgon går till floden för att bada och där heliga män välsignar besökare. En mycket stämningsfull miljö.

Utflykt till Sarnath, platsen där Buddha, prinsen Gautam Siddhart som valde lämna sitt kungliga liv för att bli munk och efter flera års strävan blev upplyst, börjades kallas Buddha (upplyst) predikade här första gången. Hans lärdom har omfamnats i stora delar av Fjärran Östern och har idag en större efterföljande krets utanför Indien. Besök den välbevarade stupan och museet.

DAG 6:
Transfer till flyget till Khajuraho, en liten by som en gång var tempelstad för den mäktiga Chandela dynastin för över 1000 år sedan. Idag med endast 10000 invånare, vittnar byn om en tid av svunnen storhet och en skaparkraft som får en att tappa andan. Levande skulpturerna är mästerverk i sig, men de har dessutom budskap att förmedla – här får du lyssna till många intressanta och kloka historier. Hotell övernattning.

Dag 7
Färd genom landsbygden till Orchha, en by med ståtliga palats som fortfarande imponerar. Snabbtåg till Agra – inkvartering hotell.

Dag 8
Besök ett av världens vackraste monument – Taj Mahal, som tog 20 000 hantverkare 22 år att färdigställa. Taj Mahal är en gravplats som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin hustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades år 1632 och är utsett till ett av världens sju underverk. Agrafortet som var ett maktcentrum för mogulerna i över tre generationer är byggt i röd sandsten och ligger strategiskt (uppfört i en halvmåne som omsluts av en cirka 2,5 kilometer lång och cirka 21 meter hög mur med en vallgrav nedanför) vid floden Yamuna. Den uppfördes ursprungligen år 1156 och utbyggdes vidare av mogulerna i tre generationer fram till 1605. Här vid Jasmin-rummet berättas historien om den mäktiga mogulkejsarens öde som hade drömt att bygga ett svart Taj Mahal till sig själv.

Dag 9
Efter frukost, färd mot Jaipur. På vägen besök i Fatehpur Sikri, den nya huvudstaden som uppfördes på order av mogulkejsaren Akbar den store på 1500-talet. Staden övergavs dock redan efter 14 år på grund av vattenbrist och är numera ett museum med välbevarade och pampiga sandstenbyggnader (blandning av hindu-, jain- och mogularkitektur). Vidare genom Bharatpur, Indiens största fågelreservat, till Jaipur. Här är alla byggnader rosa, en färg som står för gästfrihet och ursprungligen målades för att välkomna prinsen av Wales år 1876. Med stadens stämning och liv och rörelse i basarerna känns det som att man med tidsmaskin anlänt till en sagostad från Tusen och en natt. Jaipur erbjuder mycket bra shopping och det är även populärt att få ett indiskt klädesplagg skräddarsytt här. I Jaipur är det en upplevelse att bo i en forna maharajas hus numera omvandlat till hotell. Njut av levande klassisk sitar- och tablamusik vid middagen.

Dag 10-11
Efter frukost beskåda Vindarnas palats, en fasad mot gatan för hovets damer att blicka ut över utan att själva bli sedda av publiken. Därefter till Amber fort, en underbar, flera sekler gammal fästning och den forna huvudstaden i bergen, cirka 11 kilometer från Jaipur. Sista etappen brukade de forna maharadjorna färdas ridandes på elefanter. Beskåd även Maharadjans vattenpalats från år 1799, som användes som sommarpalats och jaktstuga. På dagens lunchställe bekantas man närmare med indiska kryddor samt en snabb lektion i hur man bakar indiskt bröd. Med lite tur kan du även få träffa en indisk handläsare. Därefter besök Jantar Mantar-observatoriet från 1700-talet med spännande instrument för astronomiska mätningar och precis intill, City Palatset, som blev färdigställt år 1732. Här bekantar du dig med kungliga dräkter, forna vapen och konst samt kan beskåda en del av den nuvarande Maharadjans residens.

Dag 12
Flyg hemåt/tillval förlängnings program.

Ingår enligt program:
• Boende på bra första klasshotell med frukost
• Rundturerna med engelsktalande guide inkl. entréavgifter
• Transfers med bil och chauffeur, inrikes flyg, tåg

Tillkommer:
• Måltidsdrycker, visum, övrigt som inte nämnd i ovan lista

TILLVAL:
• Enkelrum
• Flyg till Delhi/uppgradering till business class på flyget
• Förlängning av resan med t.ex. sol och bad eller annat
• Avbeställningsskydd/Reseförsäkring

Barnrabatter finns 0-11 år

Visum behövs till Indien och söks hos India Visa Application Centre
Passet ska vara giltigt i sex månader efter hemkomsten från Indien samt ha minst två tomma sidor.

Visum för vistelse upp till 30 dagar: Sök online här    (klicka sedan på “e-TOURIST VISA – eTV”)

För visum över 30 dagars vistelse: (upp till 6 månader från datumet visumet instämplats i passet) Visumkontorets hemsida 

MISSA INTE VÅRA NYHETER!
Indcens Nyhetsbrev
Registrera dig för vårt nyhetsbrev, bli inspirerad och ta del av våra exklusiva specialerbjudanden!
JA TACK!
Vi skickar enbart ut relevanta nyheter och delar inte dina uppgifter.

Indcens Nyhetsbrev!

Registrera dig, bli inspirerad och ta del av våra exklusiva specialerbjudanden! Vi skickar enbart ut relevant information!
JA TACK!