Som resesäljare är det viktigt att besöka, uppleva och recensera olika destinationer när man får tillfälle och det kan också kombineras med en liten semesterresa för familjen. Här kommer resesäljaren Mickes pinfärska rapport från ett av våra härligaste resmål – paradisöarna Maldiverna.

Maldiverna är ett pärlband av paradisöar utspridda i världens varmaste hav – den inbjudande Indiska Oceanen. Ett drömresmål för många svenskar och öppna för turister från tidigt 1970-tal. Idag återfinns drygt 110 öar som resortöar och det finns även ett 20-tal bebodda öar som erbjuder boenden i enklare pensionat/guesthouses. Populärt är också att kryssa på Maldiverna – här finns många olika kryssningsbåtar och även så kallade ”Live-Aboard” dykkryssare.

Jag fick möjligheten att besöka och bo på två av våra storsäljare på Maldiverna: Vilamendhoo Island Resort & Spa (4*) och Centara Grand Maldives Resort & Spa (5*). Båda öarna är mycket prisvärda i sin klass och båda är lokaliserade i den sydöstra delen av den mycket fiskrika sydöstra Ari-Atollen, cirka 20-30 minuters resa från flygplatsön Hulule Airport Island med en läcker sjöflygtransport. Området är också känt som Maldivernas ”Whale Shark Corridor” och här finns idag resistenta valhajar året om och på den bebodda ön Dhigurah finns ett brittiskt valhajsteam som studerar just valhajar. Vanligt förekommande i området är också mantor och havssköldpaddor.

Jag började min resa med 8 nätters vistelse på Vilamendhoo och boende i så kallade Beach Villas som ligger utspridda längs stränderna på ön. De flesta resenärer väljer måltidsformen All Inclusive Plus Plan som inkluderar det mesta såsom alla måltider, samtliga drycker även viss alkohol (även drinkar Cocktails & Mocktails, minibaren på rummet med mera) samt fritt lån av havskajak, windsurfing och en sunset-cruise. Mat och dryck på ön håller hög klass och med en stor variation. Mest känd är Vilamendhoo för sina fantastiska husrev som omger ön med en mycket stor artrikedom och här såg jag bland mycket annat havssköldpaddor, hajar, fiskar, koraller och bläckfiskar. Vilamendhoo har gjort snorklingen mycket enkel för sina gäster med bojar, flytvästar för de som önskar och livräddningsringar utplacerade längs reven. Ön erbjuder även en liten introduktionskurs för snorklare med instruktör och en liten revguide på rummet vid ankomsten, helt suveränt! Ett prova-på-dyk med dykinstruktör och utrustning ingår också utan kostnad och är ett måste att prova på. Ön är synnerligen vacker med många kokospalmer, blommor och tropisk växtlighet. Ön är också mycket barnvänlig och här finns lekrum, lekplats, barnpool och pool. Mot tilläggspris kan rum väljas ute på vattnet i så kallade Jacuzzi Water Villas eller på land i Jacuzzi Beach Villas (en Adults-Only del av hotellet med en egen restaurang och en egen pool). En riktig pärla på Maldiverna och en av våra mest omtyckta öar alla kategorier. Vissa utvalda perioder på året erbjuder vi fri uppgradering från Helpension till All Inclusive Plus Plan samt 1-2 fria barn 0-11 år.

Jag passade också på att besöka den närliggande ön Ranveli Village Resort & Spa (3*) som håller enklare mellanklasstandard. Boendet är i tvåvåningsbyggnader mitt på ön med hel eller delvis havsutsikt. Ön har endast en strand och en oändlig strand som går ut i havet. Öns restaurang ligger över vattnet och inbjuder till trevliga måltider med finfin utsikt. Ön har dykcenter liksom Vilamendhoo och erbjuder dyk- och snorklingsturer till bland annat valhajar och mantor. Ett prisvärt alternativ på Maldiverna och med måltidsform Helpension Basis (alla måltider ingår men ej drycker). Ön ligger på endast ca 10 minuters båtfärd från Vilamendhoo och kan lätt kombineras på samma resa. En budgetö med vackra och fina husrev som passar alldeles utmärkt för snorkling och dykning på ett enkelt och smidigt sätt. Mycket rabatterade rumspriser vissa utvalda perioder på året finns.

Avslutningen på resan blev den superläckra och mycket inbjudande paradisön Centara Grand Maldives Resort & Spa (5*) som håller god deluxeklasstandard. Belägen ca 20-25 minuters båtfärd söder om Vilamendhoo (kan även här kombineras med Vilamendhoo). Centara Grand är en liten perfekt ögondroppsformad maldivisk ö som kan promeneras runt på cirka 25 minuter och har endast drygt 110 rum varav de flesta återfinns på vattnet i så kallade Watervillas byggda på pålar ute i lagunen och förbinds med huvudön med bryggor. Hotellet har även rum med privat plunge-pool både på land och ute på vattnet mot tilläggspris för en extra lyxig tillvaro och komfort. Samtliga hotellets gäster får njuta av en mycket omfattande All Inclusive ”Ultimate” där det ingår bland annat daglig Spa-behandling värde 100 USD per person (som även kan bytas ut mot maximalt 3 dyk per vecka varav ett är ett orienteringsdyk på husrevet), fem utflykter per vecka ingår (Sunsetcruise, Sunset fishing, Whale-Shark Snorkeling, Local Island Tour & Snorkeling Trip), alla måltider (buffetrestaurang + 3 st A-la-Carte Italian, Thailändsk & Teppaniyaki), samtliga drycker även premium alkohol (även champagne-brekfast), Afternoon Tea & Ice-Cream Station), många fria land och vattensporter (t ex kajak, windsurfing, banana-ride, tube-ride, fritt lån av snorklingsutrustning under hela vistelsen med mera). Ett av örikets mest omfattande All Inclusive program!

På den obligatoriska valhajsafarin fick vi se två stycken valhajar på sex respektive fyra meter i storlek. Öns husrev är mycket bra och artrikt och nås lätt via en stege från dykcentret direkt till revkanten. På ön anordnas även temakvällar som exempelvis Crab-race. Ön har två pooler varav en tillhör den barnfria ”Club”-delen endast för vuxna mot tilläggspris som också har en egen restaurang. I de grunda lagunerna på ön siktas många baby black-tip reef sharks, stingrays, hägrar och vi såg till och med en större örnrocka (Eagle-Ray). Under vistelsen på ön passade vi även på att prova på Parasailing (mot kostnad), öns fria snorklingstur till den lilla obebodda ön Lunubos husrev ca 15 minuters båtfärd från ön och öns fria sunsetcruise (ca 2 timmars tur med en traditionell Dhoni, maldivisk båt). Till ön kommer man antingen via en 25 minuters sjöflygtransport eller via Mamagili Domestic Airport (inrikesflyg + båt). Vi har bra avtal med ön med mycket rabatterade rumspriser, fritt/fria barn, rabatterade priser för tonåringar och här finns även rum för upptill 5-6 personer i två sovrum!

Maldiverna är ett resmål som passar de allra flesta såsom dykare/snorklare, barnfamiljer, honeymooners och jubilarer eller bara soldyrkare som vill ha kristallklara vatten i paradismiljöer. Vi kan Maldiverna och har sedan år 1990 skickat tusentals resenärer till öriket. Idag finns mycket fina flygförbindelser med till exempel Emirates Airline, Qatar Airways & Turkish Airlines med avresor från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Passa på att göra en Stopover om så önskas i till exempel Doha, Dubai eller Istanbul eller kombinera mot mindre tilläggspris med Sri Lanka, Indien eller Fjärran Östern (såsom Bangkok, Kuala Lumpur eller Singapore).

 

/ Micke – resesäljare och producent av resor på Indcen Resor sedan år 1994.

 

Här kan du läsa om alla våra attraktiva resepaket till Maldiverna.

Kontakta gärna mig för att få tips och råd kring din drömsemester i paradiset!