Indien har en längre och mer mångfacetterad historia än vad man kan föreställa sig. Forskare är ense om att det har funnits människor i Indien i ungefär 500 000 f kr och det var här som en av världens första avancerade civilisationer, Induskulturen, uppstod för mer än 5000 år sedan. Indoeuropéernas religion lade grunden för hinduismen som sedan dess har kommit att starkt påverka Indiens kultur. Genom årtusenden har landet blivit invaderat av nya folk och stammar. Erövrare har kommit och gått och med sina religioner, språk och kulturer färgat både Indien och därefter hela världen. På 700-talet började arabernas fälttåg mot landet och på 1100-talet följde turkarna. Det muslimska Dhelisultanatet bildades under 1200-talet, följt av Lodhidynastin och därefter Mogulriket. Muslimerna introducerade nya idéer inom kultur, arkitektur och litteratur. År 1498 fann portugisen Vasco da Gama sjövägen till Indien och med honom följde fler européer varpå ett antal handelsstationer upprättades. Mogulriket kollapsade på 1700-talet och det brittiska Ostindiska kompaniet påbörjade en hänsynslös exploatering av den indiska befolkningen. I slutet av 1700-talet minskade bolagets makt och 1858 övertog den brittiska regeringen kontrollen över Indien. Det nationalistiska kongresspartiet Indian National Congress ledde frihetskampen mot engelsmännen med ledaren Mahatma Gandhi i spetsen. Gandhi förde en ickevåldsstrategi och tillsammans med miljontals indier protesterade han mot det brittiska väldet med fredlig civil olydnad som vapen. När Indien blev självständigt år 1947 etablerades två stater – den hinduiska sekulära staten Indien och den islamiska republiken Pakistan.

Är du nyfiken på Indiens dramatiska historia och vill med egna ögon uppleva de enastående monumenten och känna historiens hisnande vingslag? Då rekommenderar vi rundresan Gyllene Triangeln och Kerala (Delhi, Agra, Jaipur & Varkala), som ger en utmärkt introduktion till den spännande historien från Mogulrikets Indien genom den brittiska ockupationen fram till dagens moderna Indien! I detta paket får du först chansen att utforska den sprudlande huvudstaden New Delhi, skapad av arkitekten Edwin Lutyens för att bli en huvudstad värdig ett imperium med sina breda boulevarder, moderna byggnader, parker och rondeller. Under cityturen beskådar ni exempelvis parlamentshuset, presidentpalatset, minnesmärket India Gate, Mahatma Gandhis hus och mogulkejsaren Humayuns vackra mausoleum. I den äldre delen av staden, Old Delhi, blir det en visit i Indiens största moské, Jama Masjid. Ni färdas vidare till staden Agra, där ni besöker ett av världens sju underverk, Taj Mahal. Palatset är ett mausoleum som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin hustru Mumtaz Mahal. Ni besöker även Agrafortet, ett maktcentrum för mogulerna i över tre generationer, där ni får höra historien om den mäktiga mogulkejsarens öde. I Fatehpur Sikri, den nya huvudstaden som uppfördes på order av Akbar den store på 1500-talet, vandrar ni genom de välbevarade och pampiga sandstenbyggnaderna med blandning av hindu-, jain- och mogularkitektur. Därefter reser ni vidare till staden Jaipur, där alla byggnader är rosa, en färg som står för gästfrihet och ursprungligen målades för att välkomna prinsen av Wales år 1876. Med stadens basarer, liv och rörelse och boende på ett gammalt hotell i maharajastil känns det som att man med tidsmaskin anlänt till en sagostad från Tusen och en natt! Strax utanför Jaipur ligger Amber fort, en underbar, flera sekler gammal fästning. Vi avslutar vår spännande rundresa med ett besök i Maharajans vattenpalats från år 1799, Jantar Mantar-observatoriet från 1700-talet med spännande instrument för astronomiska mätningar samt City Palatset, där ni bekantar er med kungliga dräkter, forna vapen och konst. De sista dagarna på resan tillbringar ni med skön avkoppling, sol och bad i Kerala på sydvästkusten.

En annan resa som tar dig runt till Indiens spännande historiska monument och minnesplatser är Klassiska Indien! Här får du möjlighet att uppleva det bästa av norra Indiens sevärdheter under en och samma resa. Ni besöker världens äldsta stad Varanasi vid Ganges floden, dit pilgrimer kommer från hela Indien för att döpa sig, Sarnath, där Buddha predikade för första gången efter att han blivit upplyst, ni utforskar de 1000 år gamla templen i Khajuraho med sina berömda erotiska skulpturer, går på en spännande stadstur i huvudstaden Delhi, och får med egna ögon beskåda det fantastiska kärleksmonument och underverket Taj Mahal i Agra. Andra stopp på vägen är spökstaden Fatehpur Sikri och maharadjornas rosa stad, Jaipur, belägen intill det imponerande Amber Fort. Även på denna resa kan du välja att koppla av på slutet med sol och bad i Kerala.

Vill du uppleva Indiens fascinerande historia i grupp tillsammans med en svensktalande guide som följer med på hela resan? För dig har vi tagit fram Upptäcktsresa i norra Indien, som tar dig med till Gyllene triangelns resmål Delhi, Agra och Jaipur. Indcen Resors kunniga guide Shahnaz Ahsan berättar inlevelsefullt om de mäktiga sevärdheterna vi möter på vägen – världsberömda palatset Taj Mahal, ståtliga Amber Fort och Agra Fort, Delhi med sin koloniala historia, spökstaden Fatehpur Sikri och flera av UNESCO:s världsarv såsom de erotiska skulpturerna i Khajuraho-templen och fågelreservatet Keoladeo Ghana i Bharatpur, för att nämna några av de många upplevelserna vi kommer att få njuta av. En alldeles oförglömlig rundresa till Indiens unika kulturarv!