EN GUIDE TILL INDIENS FÄRGSTARKA FESTIVALER 

Kärlek, skratt, fest, mystik, tro, gudar, dans, sång, musik, lekar, skönhet, gemenskap, mat och dryck

Indien är ett mycket spirituellt land och känt för sina många kulturella och traditionella festivaler som firas med stor passion och inlevelse över hela landet, året om. Att besöka Indien under en festival ger dig som resenär en fantastisk inblick i den spännande och mångfacetterade indiska kulturen, de många religionerna och livsstilarna. Varje festival är formad utifrån de lokala traditionerna och dess specifika historia.

Vi har sammanställt en guide till de elva mest spännande indiska folkfesterna. Naturligtvis kan vi skräddarsy din resa till festivalen som lockar dig mest – hör med oss så arrangerar vi hela paketet med flyg, boende, transport och möjlighet till guidning om så önskas!

 

Holi – färgfestivalen

Den hinduiska vårfesten Holi, känd som färgfestivalen, är en av världens mest fotogeniska festivaler. Den firas för att markera övergången från vinter till vår. Den kallas även Kärleksfestivalen då den med sin färgsprakande glädje syftar till att stärka relationer och föra samman människor i enighet och lycka. Holi har firats i Indien sedan urminnes tider och förs vidare varje år av nya generationer. Från början var det en festival som syftade till att bringa god skörd och fertilitet till landskapet men numera firas den mest symboliskt i åminnelse av en legend ur den hinduiska mytologin. Förutom att festivalens deltagare stänker färgat vatten på varandra tänder man eldar och arrangerar stora processioner ackompanjerade av folksånger, danser och sprudlande livsglädje. Historien bakom Holi symboliserar det goda som segrar över det onda, och eldens aska sägs skydda mot sjukdomar. Festivalen firar även den odödliga kärleken mellan gudarna Krishna och Radha.

När: I början av mars

Var: Firandet av Holi tar olika form beroende på vart i Indien man befinner sig och pågår i ett par dagar eller mer. I Indiens norra delar firar man holi lite längre än i resten av landet och extra mycket firande sker i Pushkar i delstaten Rajasthan och Mathura i Uttar Pradesh.

Läs mer

 

Diwali – ljusfestivalen

Diwali, som markerar det hinduiska nyåret, är en fem dagar lång hinduisk festival som även den hedrar segern av det goda över det onda och ljuset över mörkret. Den är känd som ljusfestivalen på grund av alla fyrverkerier, små lerlampor och ljus som tänds. Festivalen arrangeras för att fira guden Ramas återkomst och de många ljusen symboliserar kunskap och upplysning. Fyrverkerierna bränns av för att skrämma bort onda andar. Under Diwali hyllas också lyckan och rikedomens gudinna Lakshmi – på den fyrarmade gudinnans altare placerar man en bild på henne, en oljelampa, vatten, blommor, rökelse och offergåvor. Fester anordnas och finklädda män, kvinnor och barn besöker tempel och vackert upplysta marknader. Man besöker även släkt och vänner för att lyckönska dem och byta presenter med varandra.

När: I slutet av oktober eller början av november

Var: Oktober/november, beroende på månens cykel. År 2016 sker festivalen den 30 oktober (29 i södra Indien)

Läs mer

 

Ganesh Chaturthi – elefantgudens festival

Den spektakulära elva dagar långa festivalen Ganesh Chaturthi hedrar födelsen av den älskade elefanthövdade guden Lord Ganesha. Detta är en av de mest firade festivalerna i Indien då Ganesha är en av de populäraste gudarna i den hinduiska mytologin. Man tror att elefantguden kan eliminera alla hinder för att uppnå framgång, speciellt vid uppstartandet av en ny affärsverksamhet eller företag. Ganesha är även känd som resandets gud. I början av festligheterna reser man enorma, omsorgsfullt tillverkade statyer av guden på vackert utsmyckade podium i hemmen och på speciella platser runt om i städerna. I slutet av festivalen färdas statyerna i parader längs gatorna, ackompanjerade av sång och dans, för att sedan sänkas ner i havet eller sjön.

När: Den fjärde dagen i månaden Bhadrapad (vanligtvis i september)

Var: Över hela landet, men speciellt högtidligt är det i Ganesh födelsestad Mumbai

Läs mer

 

Goakarnevalen – en portugisisk folkfest

Det var portugiserna som ursprungligen tog den glädjefyllda karnevalen till Goa i början av 1960-talet men traditionen har sedan dess spridits utanför den lokala kristna gemenskapen. Festivalen firas innan inledandet av fastan, tiden då man tror att Jesus tillbringade 40 dagar i vildmarken. Enligt traditionen får befolkningen varken äta mat såsom kött, fett eller mejeriprodukter eller ägna sig åt någon form av nöjen under fastan så man passar på att unna sig allt detta dagarna före. Det största firandet äger rum i staden Panaji och är känt som “Intruz” (från det portugisiska ordet Entrudo). Karnevalen går av stapeln under tre dagar och tre nätter och det var kung Momo, en av statens portugisiska kungar, som från början initierade firandet med enorma parader, musik och danser som sprids ut över de färgstarkt dekorerade gatorna natten lång enligt portugisisk tradition.

När: 14-17 februari

Var: Panaji, Mapusa, Margoa och Vasco da Gama

Läs mer

 

Pushkarmässan – handel & kameler

I Pushkar i delstaten Rajasthan ordnas varje år en färgglad, myllrande kamelfestival. Runt 200 000 bönder, nomader och turister kommer till staden för att se över 50 000 kameler köpas, säljas och tävla i både kapplöpningar och skönhetstävlingar (!). När männen ägnar sig åt boskapshandel går kvinnorna till salustånd fullastade med armband, kläder, textilier och tyger. Samtidigt vallfärdar tusentals pilgrimer till stadens heliga sjö för att fira fullmånen i den hinduiska månaden kartik. Religiösa ritualer, folk- och dansmusik och teater blandas med kamelkommersen i denna härliga folkfest som varar i dagarna sju.

Var: Pushkar, Rajasthan

När: Oktober–november.

Läs mer

 

Onam – Keralas kungliga skördefest

Onam är den största och viktigaste årliga festivalen i Kerala. Denna tio dagar långa skördefestival, som är fylld med kultur och tradition, markerar hemkomsten av den mytiska kung Mahabali, den vänliga demonkungen som en gång styrde landet. Lokalbefolkningen smyckar marken utanför sina hem med blommor i vackra mönster, så kallade Pookalam, för att välkomna kungen. Man firar också genom att bära nya kläder, ordna festmåltider på bananblad, dansa, utöva sport, lekar och båttävlingar. Tusentals indiska och utländska turister kommer varje år till Kerala för att delta i festligheterna.

Var: Över hela Kerala, men det mest spektakulära firandet sker i Kochi, Trivandrum, Thrissur och Kottayam.

När: Under Chingams Malayalammånad i tio dagar (slutet av augusti och början på september)

Läs mer

 

Kumbh Mela – den heliga kannans festival

Kumbh Mela – en av världens största religiösa sammankomster – är ett spirituellt möte mellan tiotals miljoner hinduiska pilgrimer som diskuterar sin tro och delar information om sin religion med varandra samt deltar i rituella bad i floden. Fyra av de mest heliga platserna i Indien turas om att hålla i festivalen vart tredje år – Nashik i Maharastra, Ujjain i Madhya Pradesh, Haridwar i Uttarakhand och Allahabad i Uttar Pradesh. Extra stor är festivalen när den arrangeras i Allahabad – år 2001 kom hela 60 miljoner besökare!

Kumbh betyder kanna, mela betyder festival. Namnet syftar på kannan av nektar i den indiska mytologin, där gudarna enligt legenden slogs mot demonerna för att få smaka av drycken för att uppnå odödlighet. Under fajten spilldes droppar av nektar på de fyra platserna där festivalen idag hålls.

Efter att ha besökt en Kumbh Mela 1895 skrev författaren Mark Twain: ”It is wonderful, the power of a faith like that, that can make multitudes upon multitudes of the old and weak and the young and frail enter without hesitation or complaint upon such incredible journeys and endure the resultant miseries without repining.”

När: Januari–februari

Var: Nashik i Maharastra, Ujjain i Madhya Pradesh, Haridwar i Uttarakhand och Allahabad i Uttar Pradesh

Läs mer

 

Pongal – grötfestivalen

Pongal är en fyra dagar lång skördefestival som framför allt firas i delstaten Tamil Nadu i södra Indien. Festivalen syftar till att tacka Gud för en riklig skörd. Festligheterna börjar med att man tillagar en pongal, risgrynsgröt, tills den kokar över – detta symboliserar nämligen rikedom och överflöd. Därefter smyckar bönderna sina boskap och matar dem med gröten. Första dagen firas Lord Indra, härskaren av molnen som ger regn, och därmed en rik skörd. En annan ritual denna dag är Bhogi Mantalu, då värdelösa hushållsprylar slängs i elden som matas med trä och kodynga. Flickor dansar runt elden och sjunger sånger till gudarnas, vårens och skördens ära. Brasorna som tänds syftar till att hålla värmen under den sista vintertiden. Man bakar också olika sötsaker, besöker varandras hem och ger högtidsgratulationer. Under Pongal är det vanligt att man ser kolams, markmålningar gjorda av rispulver, framför folks dörrar. Dessa kan bestå av flera olika färger och mönster.

När: 13 – 15 januari

Var: Främst i delstaten Tamil Nadu

Läs mer

 

Vasant Panchami – vårfestivalen

(Saraswati Puja)

Vasant Panchami, även kallad Basanta Panchami och Shree Panchami, är en hinduisk vårfestival som firas i Saraswatis ära – gudinnan av kunskap, musik och konst. Den ljust gula färgen, som symboliserar att grödor börjar växa, genomsyrar hela firandet; man klär sig i gult, dyrkar gudinnan i gula kläder och servar gult godis och gult ris. Under festivalen är dessutom Indiens odlingar fyllda med färgen gul, eftersom de gula senapsblommorna blommar vid den här tiden på året. Man dansar och sjunger medan figurer av Shiva, Durga, Vishnu och Lakshmi dras runt på trävagnar. Under denna festival får barnen enligt traditionen lära sig att skriva sina första ord och de flesta läroanstalter anordnar särskilda böner för Saraswati.

När: Januari–februari – den femte dagen (Panchami) i den indiska månaden Magh.

Var: Över hela Indien

Läs mer

 

Krishna Janmashtami/Govinda

Festivalen hedrar födelsedagen av Lord Krishna, känd för sin visdom över hur man ska leva livet på jorden. Festivalens höjdpunkt, som äger rum den andra dagen och särskilt i Mumbai, är Dahi Handi – när lerkrukor fyllda med smör, ostmassa och pengar hängs från höga hus och unga festivalfirare formar mänskliga pyramider och tävlar med varandra för att nå krukorna. Denna ritual representerar Lord Krishnas kärlek till smör och ostmassa, hans favoritmat.

En av de största Dahi Handi-tävlingarna utspelas vid Jamboree Maidan på G M Bhosle Marg i Worli. Bollywood-kändisar kommer ofta dit för att uppträda under dessa events.

Var: I hela Indien, men störst är firandet i Mumbai

När: Augusti/september, beroende på månens cykel. 2016 kommer festivalen hållas 25-26 augusti.

Läs mer

 

Keralas tempelfestivaler

Keralas tempelfestivaler är fascinerande och exotiska – och i rampljuset står de mäktiga elefanterna. De flesta hinduiska tempel i Kerala äger elefanter, varav de flesta donerats av anhängare. Festivalerna anordnas ofta för att hedra templets ledande gud, som träder fram en gång om året; varje tempel har en unik uppsättning legender och myter, beroende på dess tempelgud.

Var: I hela Kerala

När: Från februari till april under tio dagar för varje tempel. Kortare elefantprocessioner som hålls vid olika tempel pågår vanligtvis under en dag.

Läs mer