Kuba är ett genuint och rebelliskt land som alltid gått sina egna vägar, men med den senaste tidens förbättrade relationer med USA, har landet kommit att öppna sig mer än någonsin för omvärlden. Antalet turister från USA har redan ökat nästan 40 procent och även resenärer från andra västländer blir allt fler. Nu gäller det för den som vill hinna upptäcka den karibiska öns traditionella kultur att boka en resa till ön som sedan många år levt i en nostalgisk bubbla med gamla 60-talsbilar, den heta salsan, romdrinkarna och de tydliga fotspåren efter Hemingway.

Det var i december förra året som USA:s president Barack Obama meddelade att de diplomatiska relationerna med Kuba ska återupptas och reserestriktioner rivas upp. Sedan dess har det varit rusning efter flygbiljetter till landets forna ärkefiende. I maj styrde ett amerikanskt kryssningsfartyg för första gången på ett halvt sekel till Kuba och den 31 augusti flyger Jet Blue Airways från Fort Lauderdale till den kubanska staden Santa Clara. Efter premiärflygningen kommer 110 dagliga flygningar från nio kubanska flygplatser att äga rum, många i eller i närheten av turistområden.

De upptinade relationerna med USA verkar också ha lockat västerlänningar från andra länder till ön; från 1,3 miljoner besökare från januari till maj 2014, till 1,5 miljoner hittills bara i år, och särskilt britterna har fått ett nyväckt intresse för destinationen. Det är inte att ge sig på en alltför avancerad gissning att förutspå att Kuba som besöksmål kommer att ha förändrats ganska radikalt om några år, i takt med turistanstormning och ökad kommersialisering. Men än är det inte försent att uppleva det Kuba som många kommit att älska för dess gemytliga, färgsprakande kultur, dess rustika landsbygd med tobaksodlingar och cigarrfabriker, små fiskebyar och fascinerande historia som gör sig påmind på en rad olika platser över ön. Ännu är det kubanska folket nyfikna på utländska turister och bjuder på en varmt välkomnande gästfrihet. Så varför inte boka en resa redan idag? Indcen Resor har flera paketresor till Kuba och nu i höst lanserar vi gruppresan ”Det bästa av Kuba”, en rundresa till Kubas klassiska sevärdheter och smultronställen. Under resan kommer vi att få en stadsrundtur i huvudstaden Havanna med alla dess historiska minnesmärken och besöka fiskebyn Cojimar, där Hemingway förtöjde sin båt och som fungerade som fond till hans klassiska roman ”Den gamle och Havet”. Naturligtvis besöker vi även Hemingway-muséet och hans stamställe Restaurant El Floridita, där drinken Daiquiri en gång föddes och som författaren själv bidrog till att göra världskänd. Vi beger oss ut på den sömniga landsbygden till Viñalesdalen där vi ser hur tobaken till Kubas feta berömda cigarrer odlas och hur de sedan rullas på en cigarrfabrik i byn Pinar del Rio. Därefter tillbringar vi ett par dagar i Cienfuegos, den charmiga staden även kallad ”Söderns pärla” för sin pittoreska, marina atmosfär. Resan avslutas i världsarvsstaden Trinidad, med en unik, perfekt bevarad spansk kolonial bosättning där klockorna slutade ticka år 1850 och som fortfarande lever kvar i ett nostalgiskt förflutet. Här kan man också njuta av sol och bad på Trinidads vita stränder med turkosblått vatten.

Se det fullständiga programmet här, och välkommen att kontakta oss för att boka din plats på denna unika resa!