Indcen ResorIndcen Resor
Forgot password?

Orissa & Chhattisgarh

En annorlunda resa till en orörd del av Indien. I en liten grupp reser vi genom östra Indiens natursköna områden, tar del av en genuin kultur och marknadsplatser där vi möter folk från etniska minoritetsgrupper. Befolkningen lever här med djupt rotade och bevarade traditioner, fjärran från våra egna vanor.

i besöker tempelstaden Bubaneshwar, “soltemplet” i Konark och Puri liksom Chillika Lake vid kusten av Bengaliska viken.

På den här gruppresan har Swed-Asia Travels lagt några av sina besök hos de tidigare okända folkgrupperna Baigas, Bison-Horn Maria, Dongariya Kond, Gadabas och Bondos. Dessa människor har slutit sig inom sig själva, strikt bevarat arvet från sina förfäder, avhållit sig från någon som helst förnyelse i myter och legender, samt förmedlat minnet till oss andra av en svunnen storhet.

Avresedatum: 3 januari 2017, 15 dagar

DET OKÄNDA INDIEN: BLAND STAMFOLK I CHHATTISGARH OCH ORISSA

De två delstaterna Orissa och Chhattisgarh ansågs tidigare som två av de vildaste i hela Indien. I dess inland finns fortfarande stamfolk vilka lever i bergen och långt inne i de vidsträckta djungelområdena, helt avskilt från det moderna samhället. Befolkningen här vet inte mycket om de stora förändringar som skett i Indien sedan landet blev självständigt 1947.

På den här resan möter vi sällan besökta, och för många okända folkslag som Baigas, BisonHornMaria, Dongariya Kond, Gadabas & Bondos. Dessa folkslag har strikt bevarat sitt kulturarv från sina förfäder i myter och legender från svunna storhetstider, och avhållit sig från någon somhelst förnyelse. Vi möter de olika folken på marknadsplatser där de samlas för att byta och sälja sina varor. Besök i byar gör vi endast där det är tillåtet, då området är strikt reglerat för besök.

Djupt inne i Orissas djungelområden lever fortfarande unika folkgrupper av olika stammar vi av hänsyn till deras avskildhet inte besöker. De bor i djungelbevuxna bergsmassiv vilka höjer sig över den övriga djungeln som med avbrott för träskmarker och floder sträcker sig längre än ögat kan nå, nämligen ända fram till den indiska halvöns östliga kustremsa vid Bengaliska havet.

Välkommen till en annorlunda upplevelse med Swed-Asia Travels.

OM CHHATTISGARH

I de vilda och orörda bergsområden som ligger sydväst om Malkangiris högland och nordväst om de tre floderna Machkund, Indravati & Kolab lever fortfarande isolerade och helt unika folkgrupper. De var de första bosättarna i Orissas och Chhattisgarhs skogar och berg långt innan civilisationen i Indien tog vid. Det är till dessa områden Swed-Asia Travels resor går. I Indien har namnet Chhattisgarh endast förekommit under de senaste två århundraden, tidigare kallades regionen för ”Kosala of Dakshin Kosala” eller Ratanpur territoriet. – Däremot omnämndes Chhattisgarh första gången i ett dokument redan 1795. I ett annat dokument som

är lika gammalt finns uppgifter att till Chhattisgarh immigrerade trettiosex familjer av Daliter (läderarbetare) från kungadömet Jarasandha där det i regionen fanns trettiosex fort som gav namnet Chhattisgarh. Hur som helst, flera experter har förmodligen olika uppfattningar hur gammalt namnet är men ändå övertygade att namnet Chhattisgarh är stulet från ordet ”Chedisgarh” = vilket betyder politisk stol för folkgruppen Chedis. År1818 kom Chhattisgarh att hamna under Brittisk kontroll efter att tidigare varit under det kungliga Imperiet Marathas.

(1674-1818).

Det första kriget om Chhattisgarhs självständighet utkämpades1857 och vid tidpunkten fanns där en mycket betydelsefull person vid namn Vir Narain Singh. Han arresterades dock samma år av Britterna för omfattande illegal handel. Efter en kort tid i fängelse rymde Vir Narain Singh med hjälp av brittiska illojala militärer, kort därefter blev han återigen arresterad och avrättad genom hängning den 10 december 1857.Vir Narain Singh kom efter sin död att bli den första martyren i Chhattisgarh och först 1980 blev han en viktig symbol för människorna där dramat utspelade sig. Den 25 augusti 2000 blev Chhattisgarh separerad från delstaten Madhya Pradesh och blev därmed en egen delstat där 52 % av befolkningen består av de primitiva folkgrupperna Gonds, Muria, Bhumja, Baiga, Kanars, Kawars, Halbas.

OM ORISSA

Den indiska delstaten Orissa hette tidigare Nagar Kalinga och var under Kalinga-perioden ett stort kungadöme. Huvudstaden i (Odisha)heter Bhubaneshwar och staden har områden kvar med fornlämningar som är cirka 2 000 år gamla. Den nya stadskärnan i Bhubaneshwar ritades 1946 av en tysk arkitekt vid namn Otto Köningsberger. Folkmängden i delstaten Odisha är 36,7 miljoner och antalet invånare i Bhubaneshwar är enligt senaste folkräkningen 1,4 miljoner. Bhubaneshwar ligger endast 45 meter ovanför havsytan och är den mest omtalade tempelstadeni hela Indien med cirka 500 tempel men långt tillbaka fanns här fler än 7 000 tempel.Befolkningen i Odisha är i huvudsak hinduer och språket som talas heter Oriya. Stamfolken som lever här har sina egna religioner och talar olika lokala språk. Av Bhubaneshwars tidigare 7 000 tempel finns idag endast 500 tempel kvar. Det första hindutemplet i Bhubaneshwar uppfördes på 700-talet under perioden Empiren av Kharaval`s tid.

Dagsprogram

 

DAG 01. 4/1 ANKOMST TILL DELHI – SAMMA DAG INRIKESFLYG TILL RAIPUR

DÄREFTER MED BIL TILL KAWARDHA PALACE.

Flyg från Delhi till Raipur där vår lokala samarbetspartner möter upp och tar oss vidare till Kawardha Palace där vi skall bo hos prinsen av Kawardha. Vi får en privat visning av palatsetsom är uppfört i italiensk marmor och sten.

Efter lunch gör vi en utflykt 20 km till templet Bhoramdeo, allmänt kallat ”Kajuraho of Chhattisgarh” på grund av dess erotiska utsmyckningar. Bhoramdeo är ett hindutempel tillägnat guden Shiva och därför ett populärt utflyktsmål för nyförälskade par och andra intresserade.

Arkitektoniskt är templet fulländat med detaljerade handhuggna utsmyckningar i sandsten. Åter tillbaka till Kawarda vid solnedgången.

ÖVERNATTNING KAWARDHA PALACE

Kawardha Palace vid östra stranden av floden Sakri

DAG 02. 5/1 KAWARDHA

Efter en tidig frukost på palatset gör vi ett besök hos Baigafolket. Baigas bor i huvudsak i bergen men kommer ner en gång i veckan till marknaden för att idka handel medlokalbefolkningen. Vår medhavda lunch äter vi tillsammans med stamfolket.

Baigas representerar en mycket primitiv grupp, som år 1867 beskrevs av en engelsk etnolog som ”det vildaste folkslaget i hela Indien utan någon autentisk historia”. Gruppen livnär sig idag i huvudsak på jakt, fiske och försäljning av vildhonung. Inga giftermål med andra folkgrupper är tillåtna inom gruppen. Deras kunskaper om naturmedicin är väl dokumenterad sedan århundraden och varje by har sin egen medicinman (Guni eller Ojha). Efter besöket kör vi tillbaka till palatset för en kunglig familjemiddag.

ÖVERNATTNING KAWARDHA PALACE

DAG 03. 6/1 KAWARDHA – RAIPUR – KANKER

Den här dagen startar vi tidigt på morgonen då transportsträckan till Kanker är lång (232 kilometer) – resan tar sex till sju timmar. Men först kör vi tillbaka till Raipur, platsen där vi anlände med flyg från Delhi. Vi stannar till i Kanker för ett kort besök på Raipurs Mahant Museum innan vi kör vidare till Kanker Palace där Maharadjans familj tar emot och visar oss runt på palatset innan middagen serveras.

ÖVERNATTNING KANKER PALACE: www.kankerpalace.com

Kanker Palace; Palatset med de äldsta delarna från 1200-talet var under den brittiska kolonialtiden bostad åt en brittisk agent/affärsman men tillhör sedan länge den kungliga familjen som har en djup relation med folket i regionen. Palatset öppnades för besökare 2002. Från palatset gör vi dagsutflykter till regionens olika stamfolk.

DAG 04. 7/1 KANKER – KONDAGAON – NARAYANPUR – KANKER

Heldagsbesök på marknaden i Bastar. Här möter vi stamfolket Gondas kända för sin udda livsstil. Platsen Bastar ligger i hjärtat av Chhattisgarh och i närheten finns de stora vattenfallen (Indiens Niagara) samt de kilometerlånga underjordiska grottorna. Bastar kallas ofta för ”antropologen och naturalistens dröm”. Gondas är den största av alla folkgrupper stamfolk i Indien och 20 % av befolkningen lever i regionen Chhattisgarh.

Lunch idag blir en medhavd picknick från palatset som vi intar i det gröna under de stora salträd som omger området. Därefter tillbaka till Kanker Palace för middag.

ÖVERNATTNING KANKER PALACE

 DAG 05. 8/1 KANKER – JAGDALPUR (147 Km/4 tim)

Efter frukost på Kanker Palace kör vi cirka 3-4 timmar till Jagdalpur där vi checkar in på ett mindre lokalt hotell. På eftermiddagen genomför vi en guidad tur i det historiskt intressanta Jagdalpur där vi bland annat besöker det antropologiska museet. Därefter åker vi till vattenfallet Chitrakote som i Indien kallas för Bastars Niagara.
Efter vistelsen vid vattenfallet besöker vi stamfolket Bison-Horn Maria som är kända för sina spektakulära ceremoniella danser. Här serveras vi barbecue i autentisk Bastar miljö.

ÖVERNATTNING PÅ ENKELT HOTELL
DAG 06. 9/1 JAGDALPUR – KANGER VALLEY NATIONAL PARK – JAGDALPUR

Idag bär det iväg med bil till Kanger Valley National Park. Här besöker vi det andra stora vattenfallet Tirathgarh och områdets spektakulära stalagmit grottor.

I nationalparken finns leopard, tiger, Bison och olika hjortdjur men även flera grupper av skogsfolk som lever sitt enkla naturliv. Tillbaka till Jagdalpurs unika textilbutiker och middag på hotellet.

ÖVERNATTNING NAMAN BASTAR

 DAG 07. 10/1 JAGDALPUR – BISSAM CUTTACK (220 Km/6 tim)

Efter frukost tar vi oss till Bissam –Cuttack där vi checkar vi in på Nature Camp i byn Jhigidi. Vi besöker marknaden där stamfolket Desia Kondh säljer sin egenodlade tobak, lerkrukor och färska grönsaker.

ÖVERNATTNING NATURE CAMP
DAG 08. 11/1 RAYAGADA – CHATIKONA – RAYAGADA – JEYPORE (ENDAST ONSDAGAR)

På morgonen tar vi oss till den färgsprakande marknaden Chatikona i Niayamgiribergen, marknaden ligger invid järnvägsstationen i Bissam-Cuttack. Här möter vi det märkliga och färgstarka bergsfolket Dongriya Khond där alla kvinnor har gyllene näsringar. Vi besöker även byn Jhigidi som är belägen 342 meter över havet. Här är 50 % av invånarna är män och 50 % kvinnor och unga flickor, 11 % under 11 år.

Dongriya Khond är ett litet folkslag på endast 8 000 personer men har ändå vunnit en viktig seger mot det multinationella brittiska gruvbolaget Vedanta som vill bryta bauxit (aluminium) i bergen och därmed fördärva livsgrundvalen för folkstammen. Den indiska regeringen har nu på obestämd tid stoppat Vedantas stora gruvprojekt. Dongriya Kondh folket lever i 36 olika byar i bergen Niyamagiri Hills.

ÖVERNATTNING HOTEL HELLO JEYPORE

DAG 09. 12/1 JEYPORE – ONKADELLI/ANKADELI – JEYPORE (130 KM)

ONKADELLI – har kanske den mest spännande och pulserande marknaden i hela delstaten Orissa. Här möter vi stammarna Bondas, Gadabas och Didais.

Bondafolket består endast av 6 000 personer och är det mest säregna och minst civilisationspåverkade av alla stamfolk i Orissa. Bondas skall man nalkas med försiktighet, vänlighet och med stor respekt. Bondas bor på 1 000 meters höjd inne i djungeln och kommer ner till marknaden en gång i veckan för att köpa och sälja grönsaker, kycklingar och frukt.

ÖVERNATTNING HOTEL HELLO JEYPORE
Viktigt: Gällande fotografering av Bondafolkets kvinnor och barn så låter vi vår lokala guide sköta samtalen, innan vi fotograferar! Fotografering sker endast av de som gett tillstånd. Vår guide är känd hos Bondas och talar deras lokalspråk. Fotografering av stammens män bör helt undvikas. Männen som tillhör Bondafolket kallar sig själva för ”Remo”=Man. De har långa knivar och är oftast berusade av favoritdrycken palmvin när de besöker marknaden. De blir lätt aggressiva och vill inte bli fotograferade av en okänd västerlänning. ”Remo” går ofta beväpnad med sitt jaktvapen en pilbåge och dricker sitt palmvin ur en urholkad kalebass. Se foto nedan.

DAG 10. 13/1 JEYPORE – KUNDULI – RAYAGADA

Nu tar vi oss vidare till den stora Kundulimarknaden i Paraja där man kan inhandla allt från buffelhudar och hemrullade cigarrer till vackra tyger och färgglada saris. Hit kommer folkstammarna Sanaparoja och Mali. Kunduli ligger cirka 65 kilometer från Sunabeda. På återvägen stannar vi även till för ett kortare besök på folklivsmuseet i Koraput

I RAYAGADA ÖVERNATTAR VI PÅ HOTEL TEJASVI

DAG 11. 14/1 RAYAGADA – TAPTAPANI – CHILLIKA LAKE – GOPALPUR

Lång bilresa 7-8 timmar. Vi stannar för ett kort besök vid de varma källorna i Taptapani. Tre timmar senare äter vi vår lunch vid Chillika Lake, sent på eftermiddagen anländer vi till Gopalpur för övernattning på vårt hotell som ligger vid havet.

ÖVERNATTNING HOTEL SWOSTI PALM

DAG 12. 15/1 GOPALPUR – PURI

Idag gör vi ett besök i en fiskeby för en kortare utflykt med båt. Resan till Puri tar cirka en timma och där finns möjlighet att njuta av varma bad och den härliga sandstranden.

ÖVERNATTNING HOTEL SHAKI INTERNATIONAL (PURI)
DAG 13. 16/1 PURI OCH KONARK – BHUBANESHWAR

PURI – ligger vid havet och är en populär semesterort men framför allt ett av Indiens heligaste pilgrimsmål för hinduer. Vi besöker här det stora Jagannath-templet. Dagens höjdpunkt blir dock det magnifika Soltemplet i Konark, ett av FN:s många världsarv. Templet uppfördes i mitten på 1200-talet som en kosmisk vagn för solguden. Här ser man de sju hästarna och de fantastiska 24 vagnshjulen uppförda av sten runt templet. Vi besöker även andra tempel- både hinduiska och jainistiska. Lingaraj är guden Shivas mäktiga helgedom, den är dock inte tillgänglig för icke-hinduer men kan beundras från en plattform. Sex kilometer utanför centrum ligger de 18 olika grottorna i Udaygiri. För mer än 2 000 år sedan användes grottorna som bostäder av jainistiska munkar.

ÖVERNATTNING PÅ HOTEL I BUBANESHWAR

 DAG 14. 17/1 BHUBANESHWAR – FLYG FRÅN BHUBANESHWAR TILL DELHI

Avskedsmiddag i Delhi och förberedelser inför nästa dags hemresa.

ÖVERNATTNING PÅ HOTEL I KAROL BAGH, NEW DELHI

DAG 15. 18/1 DELHI – HEMRESA

Transfer till flygplatsen tidigt på morgonen för flyg till Sverige

– slut på program –

INGÅR I KOSTNADEN FÖR LANDARRANGEMANG;

Allt boende i dubbelrum med a/c på samtliga hotell och på Nature Camp i Bissac Cuttack

Frukost och middagar ingår under vistelsen i Orissa och Chhattisgarh

Privata fordon och chaufförer under hela resan

Inrikesflyg: Delhi – Raipur och Bhubaneshwar – Delhi

Olika tillstånd som fodras för vårt besök hos de olika folkgrupperna i Chhattisgarh och Orissa.

Samtliga entréer och lokala skatter ingår

Engelsktalande lokalguide från Orissa. Talar flera olika stamspråk och Oriya.

Svensk färdledare från Swed-Asia Travels

INGÅR EJ I KOSTNADEN FÖR LANDARRANGEMANG;

Internationell flygbiljett Sverige – New Delhi t/r separat kostnad. Vi bokar gärna ditt flyg.

Tillägg för enkelrum (dubbelrum för eget bruk): SEK 6 800 kr

Visum till Indien

Luncher ingår inte under resan

Inga måltidsdrycker ingår

Avbeställningsskydd, eller reseförsäkring

Eventuella sjukhusbesök/läkarbesök

Dricks till hotellpersonal

Dricks till chaufför vid avslutad bil resa i Chhattisgarh och Orissa

Indien
Gruppresor 📷Kulturresor 🙏
MISSA INTE VÅRA NYHETER!
Indcens Nyhetsbrev
Registrera dig för vårt nyhetsbrev, bli inspirerad och ta del av våra exklusiva specialerbjudanden!
JA TACK!
Vi skickar enbart ut relevanta nyheter och delar inte dina uppgifter.

Indcens Nyhetsbrev!

Registrera dig, bli inspirerad och ta del av våra exklusiva specialerbjudanden! Vi skickar enbart ut relevant information!
JA TACK!